Το μυστήριο των φώτων της Νορβηγίας

Στην κοιλάδα Χεσντάλεν της Νορβηγίας συγκεντρώνονται ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο για να μελετήσουν ένα πολύ παράξενο φαινόμενο: την εμφάνιση φωτεινών σφαιρών. Μερικοί θεώρησαν ότι είναι UFO. Οι κάτοικοι της περιοχής τις ονομάζουν φώτα ενώ κάποιοι άλλοι ξωτικά.

Τελικά πρόκειται για ενδιαφέροντα φυσικά φαινόμενα ατμοσφαιρικής ή γεωφυσικής προέλευσης. Δημιουργούνται στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας και είτε μένουν ακίνητα είτε μετακινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Τα φώτα ήταν πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια 1981-1984, μια εποχή που οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο είχαν στρατοπεδεύσει έξω, κάτω από τα αστέρια για να δουν να εμφανίζονται τα λαμπερά φώτα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα φώτα εμφανίστηκαν έως και 20 φορές την εβδομάδα. Τα φώτα είναι ακόμα ορατά σήμερα, αλλά μόνο περίπου 20 φορές το χρόνο.

fota-norbigias2

Οι επιστήμονες πιστεύουν, όμως, ότι έχουν λύσει το μυστήριο από τα φώτα Hessdalen. Υποστηρίζουν ότι η αιτία των φώτων Hessdalen μπορεί να προκαλείται από τα μεταλλικά πετρώματα που βρίσκονται μέσα στα βουνά και την αφθονία του θείου στα κοντινά ποτάμια που συνδυάζει για να σχηματίσουν μια εκδοχή φυσικής μπαταρίας. Το ιονισμένο αέριο που βγαίνει απ’ αυτόν τον συνδυασμό σχηματίζει τα θεαματικά φώτα που βλέπουμε. Η θεωρία αυτή δεν έχει αποδειχθεί πλήρως, όμως έτσι τα Hessdalen φώτα εξακολουθούν να παραμένουν ένα μυστήριο.

Κοινοποίηση

Related posts

Leave a Comment