Επιστήμη: Άλμπερτ Αϊνστάιν «Δεν ξέρω τι θα κάνουμε με τον Μπερτ μας. Είναι εννέα χρονών κι έχει μείνει στουρνάρι». Αυτά έλεγαν για το μικρό Άλμπερτ Αϊνστάιν οι γονείς του όπου είχε κακές επιδόσεις στο σχολείο. Το ίδιο πίστευαν και οι δάσκαλοι. Επιστήμη: Γαλιλαίος Το 1633 ο Γαλιλαίος εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση να αναγνωρίσει τις «πλάνες» του για το ηλιοκεντρικό σύστημα. Τεχνολογία: Έντισον Το 1900, η λυχνία του Τόμας Έντισον χαρακτηρίστηκε ως «ηλίθια ιδέα». Τεχνολογία: αδελφοί Ράιτ Είναι αδύνατο να κατασκευαστεί μια μηχανή βαρύτερη από τον αέρα, η οποία θα…
ΠερισσότεραΚατηγορία: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Τα όνειρα που άλλαξαν την ιστορία
Κάποια όνειρα επηρέασαν την ιστορία της τέχνης και των επιστημών. Παρουσιάζονται μερικά από τα πιο διάσημα όνειρα. Ο Σωκράτης διηγήθηκε ότι ονειρεύτηκε έναν όμορφο κύκνο, ο οποίος ήρθε στην αγκαλιά του. Την επόμενη μέρα τον πλησίασε ένας νέος και του ζήτησε να γίνει μαθητής του. Ήταν ο Πλάτωνας. Σύμφωνα με το μύθο, όταν τον είδε ο Σωκράτης είπε: «Να ο κύκνος μου!». Ο Αμίλκα Βάρκα πατέρας του Αννίβα και διοικητής της Καρχηδόνας, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Συρακουσών ονειρεύτηκε ότι την επόμενη μέρα θα δειπνούσε στη σικελική πόλη. Το…
ΠερισσότεραΑριθμολογία
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι δίνουν συμβολικές σημασίες στους αριθμούς: 1: είναι ο Θεός στις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες. 2: είναι τα αντίθετα. Δημιουργός και δημιούργημα, φως και σκοτάδι, ύλη και πνεύμα, αρσενικό και θηλυκό. 3: είναι τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδας και το σύμβολο της τελειότητας. 4: είναι τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, δηλαδή όλη η δημιουργία. 7: είναι οι ουράνιες σφαίρες, οι μέρες της βδομάδας. Το 7 συμβολίζει επίσης το σύνολο του χώρου και του χρόνου. Ο Ιησούς δίδαξε ότι πρέπει να συγχωρούμε τις προσβολές «επτάκις εβδομήκοντα»…
ΠερισσότεραΧειρονομίες σε διάφορες χώρες
Από χώρα σε χώρα η ίδια χειρονομία μπορεί να έχει διαφορετικό νόημα. Πιάσιμο του ματιού: στη Σαουδική Αραβία, το πιάσιμο του κάτω βλεφάρου σημαίνει ότι κάποιος δε στέκει στα καλά του. Αντίθετα, στην Ελλάδα σημαίνει πονηριά. Καλά να πάθεις: στη χώρα μας, η ένωση των δακτύλων του χεριού και η φορά του προς τα πάνω σημαίνει «καλά να πάθεις!». Αντίθετα, στην Τουρκία σημαίνει ότι «Όλα είναι μια χαρά». Στην Τυνησία σημαίνει «Σιγά σιγά», στην Ιταλία «Τι θέλεις;», ενώ στην Ισπανία «Ένα πλήθος από κάτι». V – ανάποδο λάμδα: στη χώρα…
ΠερισσότεραΠως σχεδιάζονταν οι χάρτες στην αρχαιότητα
Οι πρώτοι χαρτογράφοι αποτύπωναν στο χαρτί τις διάφορες τοποθεσίες με βάση τις εκτιμήσεις των ταξιδιωτών, οι οποίοι μετρούσαν τις αποστάσεις με βήματα ή με τις μέρες του ταξιδιού στη θάλασσα και καθόριζαν την κατεύθυνση παρατηρώντας τον ήλιο και τα αστέρια. Γύρω στο 300 π.Χ. ο Μεσσήνιος Δικαίαρχος σχεδίασε 2 γραμμές: μία για το γεωγραφικό πλάτος, που ξεκινούσε από τις Ηράκλειες Στήλες (το σημερινό Γιβραλτάρ) και διάσχιζε τη Μεσόγειο και τη Μικρά Ασία έως τα όρια του τότε γνωστού κόσμου, και μια δεύτερη κάθετη στην πρώτη, η οποία περνούσε από τη…
ΠερισσότεραΟ κατακλυσμός του Νώε έγινε στη Μαύρη Θάλασσα
Ο κατακλυσμός του Νώε ήταν πραγματικό γεγονός. Αυτή τη διαπίστωση έκανε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι έγινε μια τεράστια πλημμύρα στη Μαύρη Θάλασσα. Οι γεωλόγοι Ουόλτερ Πίτμαν και Ουίλιαμ Ράιαν του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, υποστήριξαν ότι η τεράστια πλημμύρα έγινε την περίοδο των τελευταίων παγετώνων, που έλιωσαν πριν από 12 χιλιάδες χρόνια. Το γεγονός αυτό ξεκίνησε όταν οι πόλοι της Γης πάγωσαν και η στάθμη του νερού έπεσε απομονώνοντας τη Μεσόγειο από τη Μαύρη Θάλασσα, που μεταμορφώθηκε σε αρχαία λίμνη. Όταν αργότερα οι πάγοι άρχισαν…
ΠερισσότεραΟλυμπιακοί αγώνες
Τιμή στους ήρωες Οι Ολυμπιακοί αγώνες, όπως και οι υπόλοιποι μεγάλοι αγώνες στους οποίους συμμετείχαν αθλητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας – οι Πανελλήνιοι – είναι μια εξέλιξη των αρχαίων νεκρικών τελετών. Οι αγώνες διεξάγοντας για την μνημόνευση των ηρώων. Όλοι οι πανελλήνιοι αγώνες είχαν ένα κοινό: την ολυμπιακή εκεχειρία. Άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ελλάδας απείχαν από πολεμικές πράξεις στα μέρη που γινόταν οι αγώνες. Η ιδέα της εκεχειρίας συνδέεται με τις συμφωνημένες παύσεις κατά τη διάρκεια των μαχών, οι οποίες επέτρεπαν και στις δύο πλευρές να περισυλλέξουν…
ΠερισσότεραΓιατί ονομάστηκε έτσι ο Τρίτος Κόσμος;
Ο Τρίτος Κόσμος ονομάστηκε έτσι προκειμένου να διακριθεί από τη Δύση, που θεωρείται Πρώτος Κόσμος, όσο και από τις χώρες που είχαν κάποτε κομμουνιστικό καθεστώς, τον επονομαζόμενο Δεύτερο Κόσμο. Ο χαρακτηρισμός Τρίτος Κόσμος γεννήθηκε στη διάσκεψη της Μπαντούνγκ της Ινδονησίας το 1955. Εκεί συσκέφθηκαν για 1η φορά όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες που μόλις είχαν βγει από το αποικιοκρατικό καθεστώς, με σκοπό να αποκτήσουν μία θέση στη διεθνή πολιτική σκηνή και να σταθεροποιήσουν τις ειρηνικές σχέσεις με τις δυτικές συμμαχίες καθώς και με τις χώρες του ανατολικού μπλοκ.
ΠερισσότεραΠως ξεκίνησε ο Ερυθρός Σταυρός
Ο Ερυθρός Σταυρός είναι μια εθελοντική οργάνωση που ξεκίνησε το 1864. Στη διάρκεια μιας παγκόσμιας διπλωματικής σύσκεψης εγκρίθηκε η Συνθήκη της Γενεύης για τη βελτίωση της τύχης των τραυματιών πολέμου. Η συνθήκη αυτή εδραίωσε την υποχρέωση βοήθειας και θεραπείας προς τους τραυματίες και αρρώστους οποιασδήποτε εθνικότητας καθώς και την ουδετερότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων, ασθενοφόρων και υγειονομικού προσωπικού. Υιοθέτησε το σήμα του κόκκινου σταυρού σε λευκό φόντο, που ισχύει σ’ ολόκληρο τον κόσμο και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Το σύμβολο αυτό επιλέχθηκε προς τιμήν της Ελβετίας, ουδέτερη χώρας που φιλοξένησε το συνέδριο,…
ΠερισσότεραΠου κάνουν καλό οι τυφώνες
Οι τυφώνες προκαλούν φοβερές καταστροφές στον πλανήτη, είναι όμως καταπληκτικό δώρο για τα ψάρια. Τα καταστροφικά φαινόμενα σαρώνουν τα νερά σε βάθος περίπου 150 μέτρα. Με όλες αυτές τις αναταράξεις, τα ιζήματα του θαλάσσιου πυθμένα, που είναι πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες, ανέρχονται στην επιφάνεια. Συνέπεια αυτού του φαινομένου είναι να αυξάνεται 5 φορές παραπάνω από το κανονικό η δραστηριότητα του φυτοπλαγκτόν, ειδικά αμέσως μετά το πέρασμα του τυφώνα. Έτσι για όλα τα υδρόβια πλάσματα υπάρχει αφθονία τροφής.
Περισσότερα