Αναζητώντας την μυθική Ατλαντίδα

Η χαμένη πόλη της Ατλαντίδας έχει ανακαλυφθεί στις Μπαχάμες, στην Ελλάδα, στην Κούβα, ακόμη και στην Ιαπωνία… αν λάβουμε υπόψη όσες θεωρίες υπάρχουν γύρω από αυτή.

Περιγράφηκε πρώτη φορά από τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό, Πλάτωνα, το 360 π.Χ. Το μυθολογικό νησί, υποτίθεται ότι ήταν μια πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη προτού βυθιστεί πριν από περίπου 10.000 χρόνια στα βάθη της θάλασσας εξαιτίας ενός καταστροφικού γεγονότος.

Οι αρχαιολόγοι αμφιταλαντεύονται ως προς την ιστορική ύπαρξη του νησιού, καθώς και την πιο πιθανή θέση του -αν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα μεταξύ των πολλών βυθισμένων ερειπίων που ανακαλύφθηκαν σε όλον τον κόσμο.
Ακόμη και χωρίς οριστικές αποδείξεις,, η Ατλαντίδα συνεχίζει να εξάπτει τη λαϊκή φαντασία, όπως και άλλα αρχαιολογικά μυστήρια «εκεί έξω».

Σουηδοί αρχαιολόγοι βρήκαν στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας αρχαία αντικείμενα Λίθινης Εποχής. Τα αντικείμενα τα οποία ανακαλύφθηκαν και διατηρήθηκαν μέσα στον αμμώδη βυθό, είναι ηλικίας 11.000 ετών και θεωρούν ότι πρόκειται για μια τοποθεσία που στάθμευαν αρχαίες νομάδες. Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης βάπτισαν αυτήν την σημαντική ανακάλυψη ως «Σουηδική Ατλαντίδα», αφού φαίνεται ότι από γεωλογική αναταραχή το έδαφος σκεπάστηκε από τα θαλάσσια ύδατα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αρχαία αντικείμενα που εντοπίζονται σε βυθό να αποκαλούνται ως Ατλαντίδα. Οι επιστήμονες από όλον τον κόσμο που έχουν κατορθώσει να βρουν βυθισμένα αρχαία κτήρια, διεκδικούν ότι έχουν ανακαλύψει τη μυθική πόλη.

atlantida

Ανατολική Μεσόγειος

Το 2004, ο Αμερικανός επιστήμονας Robert Sarmast, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χαμένη  αρχαία πόλη βρίσκεται μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας, σε βάθος ενός χιλιομέτρου. Ομάδα επιστημόνων υπό την ηγεσία του προέβησαν σε υποβρύχια έρευνα  και διαπίστωσε ότι στον πυθμένα υπήρχαν δομές  που αναμφισβήτητα είχαν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τον επιστήμονα, αντανακλούσαν την περιγραφή της Ατλαντίδος του Πλάτωνα.

Στην Ισπανία

Το 2011, Ισπανοί επιστήμονες εξέφρασαν τη δική τους εκδοχή για το που ήταν η Ατλαντίδα. Σύμφωνα με αυτούς, βρισκόταν ανοικτά των ακτών της Ισπανίας, όπου εξαιτίας ενός μεγάλου παλιρροϊκού κύματος  κατακρημνίστηκε όλη η πόλη.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι στο βυθό βρίσκεται ένα συγκρότημα κτηρίων, που, επίσης, βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με την περιγραφή που δίνεται από τον Πλάτωνα. Επιπρόσθετα, τα μέσα καταγραφής έχουν σημειώσει συσσώρευση μεθανίου, το οποίο υποδεικνύει μαζικό θάνατο ανθρώπων σε εκείνο το σημείο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο

Βρετανοί επιστήμονες, εν τω μεταξύ, δεν υστέρησαν σε σχέση με τους ομολόγους τους και το καλοκαίρι του 2012, δήλωσαν ότι η Ατλαντίδα βρέθηκε κοντά στις βρετανικές ακτές. Ανέφεραν ότι η «βρετανική Ατλαντίδα» βυθίστηκε στο νερό πριν από 8,5 χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπήρχε ένα μέρος της γης που εκτεινόταν από τη Δανία μέχρι τη Σκωτία. Το κεντρικό τμήμα αυτής της γης, που ήταν στο μέγεθος της  σημερινής Γαλλίας και μαζί με τα παράκτια νησιά καταλάμβανε έκταση 800 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στο τρίγωνο των Βερμούδων

Δίπλα σε μία από τις πιο μυστηριώδεις περιοχές του πλανήτη μας, Καναδοί ερευνητές βρήκαν την υποτιθέμενη Ατλαντίδα. Κοντά στην ανατολική ακτή της Κούβας, ειδικό ρομπότ το 2012, φωτογράφισε ερείπια δομών στο βυθό της θάλασσας. Στις φωτογραφίες  απεικονίζονται ερείπια κτηρίων, σε σχήμα πυραμίδας,  ένα που έμοιαζε με σφίγγα και πολλές τεράστιες πλάκες χαραγμένες.

Αργότερα, όμως, οι επιστήμονες μετά την πρώτη έκπληξη διαπίστωσαν ότι αυτή βυθισμένη πόλη δεν είχε να  κάνει με την Ατλαντίδα, αφού διαπιστώθηκε ότι χτίσθηκε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια. Η Ατλαντίδα του Πλάτωνα είχε εξαφανισθεί από το πρόσωπο της γης, πριν από το 9.500 π.Χ.

 

Κοινοποίηση

Related posts

Leave a Comment