Τα όνειρα που άλλαξαν την ιστορία

Κάποια όνειρα επηρέασαν την ιστορία της τέχνης και των επιστημών. Παρουσιάζονται μερικά από τα πιο διάσημα όνειρα.

Ο Σωκράτης διηγήθηκε ότι ονειρεύτηκε έναν όμορφο κύκνο, ο οποίος ήρθε στην αγκαλιά του. Την επόμενη μέρα τον πλησίασε ένας νέος και του ζήτησε να γίνει μαθητής του. Ήταν ο Πλάτωνας. Σύμφωνα με το μύθο, όταν τον είδε ο Σωκράτης είπε: «Να ο κύκνος μου!».

Ο Αμίλκα Βάρκα πατέρας του Αννίβα και διοικητής της Καρχηδόνας, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Συρακουσών ονειρεύτηκε ότι την επόμενη μέρα θα δειπνούσε στη σικελική πόλη. Το επόμενο πρωί επιτέθηκε στα τείχη. Πράγματι, το βράδυ έφαγε στις Συρακούσες, αλλά ως αιχμάλωτος των Ρωμαίων.

Ο Τζάκοπο Αλιγκέρι, γιος του Δάντη, οκτώ μήνες μετά το θάνατο του πατέρα του τακτοποίησε τα χαρτιά του ποιητή αλλά δεν κατάφερε να βρει τις τελευταίες 13 ωδές της Θείας Κωμωδίας. Μια νύχτα ήρθε στο όνειρό του ο πατέρας του και του υπέδειξε ένα παραθυράκι σκεπασμένο με μια ψάθα. Πράγματι, εκεί βρίσκοντας οι χαμένες ωδές.

Ο Καρτέσιος σ’ ένα του όνειρο είχε κάποιες ενοράσεις που τον οδήγησαν στη γνωστή φράση: «Σκέφτομαι άρα υπάρχω».

Ο Τζουζέπε Ταρτίνι, βιολιστής και συνθέτης είδε όνειρο ότι ο διάβολος έπειζε μια εκπληκτική μελωδία με το βιολί του. Ξύπνησε απότομα και άρχισε να σημειώνει τις νότες. Έτσι συνέθεσε το πιο διάσημο κομμάτι του: «Τρίλιες του διαβόλου».

Ο Τζοβάνι Ντιπρέ, γλύπτης, δούλευε το έργο του «Οίκτος» αλλά δεν μπορούσε να βρει την κατάλληλη πόζα για το Χριστό. Όταν αποκοιμήθηκε ονειρεύτηκε το έργο του ολοκληρωμένο. Και έτσι το έργο τελείωσε αμέσως μετά.

Ο Φρειδερίκος Κεκουλέ, χημικός, ανακάλυψε τη δομή της βενζίνης (6 άτομα άνθρακα σε κύκλο) μετά από ένα όνειρο.

 Ο Ότο Λέβι, βιοχημικός, με βραβείο Νόμπελ το 1936, ονειρεύτηκε το πείραμα που του χάρισε το βραβείο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο