Επιστήμη: Άλμπερτ Αϊνστάιν
«Δεν ξέρω τι θα κάνουμε με τον Μπερτ μας. Είναι εννέα χρονών κι έχει μείνει στουρνάρι». Αυτά έλεγαν για το μικρό Άλμπερτ Αϊνστάιν οι γονείς του όπου είχε κακές επιδόσεις στο σχολείο. Το ίδιο πίστευαν και οι δάσκαλοι.
Επιστήμη: Γαλιλαίος
Το 1633 ο Γαλιλαίος εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση να αναγνωρίσει τις «πλάνες» του για το ηλιοκεντρικό σύστημα.
Τεχνολογία: Έντισον
Το 1900, η λυχνία του Τόμας Έντισον χαρακτηρίστηκε ως «ηλίθια ιδέα».
Τεχνολογία: αδελφοί Ράιτ
Είναι αδύνατο να κατασκευαστεί μια μηχανή βαρύτερη από τον αέρα, η οποία θα μπορεί να πετάει χάρη σ’ έναν κινητήρα. Έτσι αντιμετώπισε η επιστήμη τις ιδέες των αδελφών Ράιτ.
Ιατρική: Γκιγιεμέν
Ο Γάλλος Ροζέρ Γκιγιεμέν πήρε το Νόμπελ για μια έρευνα που είχε απορρίψει το Science.
Θέατρο: Ευριπίδης
Ο πατέρας του σύγχρονου θεάτρου κατηγορήθηκε ως άθεος και διακωμωδήθηκε επί σκηνής από τον Αριστοφάνη.
Ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο
Κύριος στόχος του Σωκράτη ήταν η διαπίστωση της αλήθειας, ωστόσο οι σύγχρονοί του θεώρησαν ότι μ’ αυτή εισήγαγε «κακά δαιμόνια», διαφθείροντας τους νέους. Για το λόγο αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο και ήπιε το κώνειο.
Μπιτλς. Εκτός μόδας
Οι Μπιτλς συμμετείχαν το 1962 σε μια δοκιμαστική ηχογράφηση στο μουσικό οίκο Decca, που διοργανώθηκε από τον κυνηγό ταλέντων Μπράιαν Επστάιν. Απορρίφθηκαν από τον μάνατζερ Ντικ Ρόου, ο οποίος αποφάνθηκε: «Τα συγκροτήματα με κιθάρα είναι πλέον ξεπερασμένα». Λίγους μήνες αργότερα ένα δοκιμαστικό με την Parlophone πήγε καλύτερα και οι Μπιτλς έκλεισαν συμβόλαιο. Σε λίγο έσπασαν κάθε ρεκόρ επιτυχίας.
Όπερα: Μαρία Κάλλας
Οι Έλληνες συνάδελφοι της απόλυτης ντίβας αμφισβητούσαν στο ξεκίνημα της καριέρας της τις φωνητικές της ικανότητες. Δεν έλειψαν ούτε τα ειρωνικά σχόλια για το βάρος της.
Τέχνη: Φρανθίσκο Γκόγια
Αυτός ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος (1746-1828) «κόπηκε» δύο φορές στο διαγωνισμό για την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μαδρίτης.
Χορός: Φρεντ Αστέρ
Μετά από ένα δοκιμαστικό το 1933, όταν είχε ήδη εμφανιστεί στο Μπρόντγουεϊ, είπαν γι’ αυτόν: «Δεν ξέρει να υποδύεται, δεν ξέρει να τραγουδάει, αρχίζει να κάνει φαλάκρα. Δεν ξέρει καν να χορεύει».
Χάρι Πότερ: κανείς δεν τον ήθελε
Το 1995, η Τζόαν Ρόουλινγκ υπέβαλε σε μερικούς εκδοτικούς οίκους το μυθιστόρημά της Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος. Όλοι το απέρριψαν. Τον επόμενο χρόνο αγόρασε το βιβλίο η Μπλούμσμπερι, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα. Ήταν η αρχή. Σήμερα η Ρόουλινγκ είναι η 2η πλουσιότερη γυναίκα στην Αγγλία.
Μπγιορν Μποργκ, ο «σφυροφόλος»
Για τους τεχνικούς ήταν ένας «σφυροβόλος» – έκανε αργές και ψηλές βολές -, ο οποίος ποτέ δεν θα μπορούσε να κερδίσει μια παρτίδα στο Γουίμπλετον. Ακόμη είχε θεωρηθεί τεχνικό λάθος το ότι έπιανε τη ρακέτα με τα δυο χέρια για να κάνει μία βολή. Ο Μπγιορν Μποργκ κέρδισε 5 Γουίμπλετον στη σειρά.
Ποδόσφαιρο: Μαραντόνα
«Πολύ κοντός και ακατάλληλος για το ιταλικό ποδόσφαιρο». Με αυτά τα λόγια ο Μπονιπέρτι αρνήθηκε να πάρει το δεκαεννιάχρονο τότε Ντιέγκο Μαραντόνα.
Πόρσε: είσαι λάθος!
Το όνειρό του ήταν να κατασκευάσει ένα οικονομικό αυτοκίνητο που θα μπορούσαν να το αγοράσουν όλοι. Τη δεκαετία του 1920, όταν εργαζόταν για τη Ντάιμλερ, μετέφερε αυτή την ιδέα στο αφεντικό του, ο οποίος την απέρριψε. Έτσι ο Φερντινάντ Πόρσε έφυγε. Το 1938 δημιούργησε το Σκαραβαίο και το 1950 την Πόρσε.
Κάθε αρχή και δύσκολη