Stonehenge

Το προϊστορικό μνημείο, γνωστό ως Stonehenge, είναι ένα από τα πιο διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο.  Το Στόουνχεντζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, κοντά στο Έιμσμπερι (Amesbury) της Αγγλίας στην κομητεία του Γουΐλτσιρ (Wiltshire), περίπου 13 χλμ βορειοδυτικά του Σώλσμπερι (Salisbury).

Πρόκειται για έναν κύκλο μεγαλίθων, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον αποδεκτές αρχαιολογικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο 2500 π.Χ. και το 2000 π.Χ .

Πέρα από το γεγονός ότι ήταν ένα εντυπωσιακό επίτευγμα για τους πρωτόγονους ανθρώπους που το κατασκεύασαν, οι αρχαιολόγοι δε γνωρίζουν πολλά περισσότερα γύρω από αυτό.

Καμία από τις υπάρχουσες θεωρίες –που εκτείνονται από αστρονομικό παρατηρητήριο, μέχρι λατρευτικός ναός- δεν έχει επιβεβαιωθεί, αναφέρει το δημοσίευμα του LiveScience.

Μυστήριο καλύπτει εδώ και αιώνες το διάσημο μνημείο του Stonehenge στη Μεγάλη Βρετανία. Νέες μελέτες και ανακαλύψεις αποκάλυψαν κάτι απροσδόκητο: το Stonehenge είναι ένα τεράστιο μουσικό όργανο! Οι τεράστιοι ογκόλιθοι που συνθέτουν το μνημείο είναι από ένα είδος πέτρας που έχει την ιδιότητα να παράγει ήχους όταν κρούεται. Έτσι το μνημείο μοιάζει με μια μεγάλη λίθινη καμπάνα.

Αυτή τη θεωρία, τουλάχιστον, υποστηρίζουν αρχαιολόγοι στο Gizmodo. Η ομάδα έλαβε άδεια να κάνει πειράματα το Δεκέμβριο χτυπώντας τις μεγάλες πέτρες. Διαπίστωσαν πως οι ήχοι που παρήγαγαν έμοιαζαν πολύ με ξύλινες ή μεταλλικές καμπάνες. Τώρα υποστηρίζουν ότι μπορεί να εξυπηρετούσαν σε κάποια τελετουργικά ή ως μέσο επικοινωνίας για μακρινές αποστάσεις.

stonehenge2

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί ιδιαίτερες επιστημονικές λεπτομέρειες, πάντως οι ογκόλιθοι του Stonehenge είναι από δολερίτη, ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα, που έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς στην ανθρώπινη ιστορία για την παραγωγή μουσικών οργάνων, από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι σήμερα.

Κάθε τόσο, κάποιος φέρνει μια νέα θεωρία σχετικά με το σκοπό του Stonehenge, ενός από τα πιο μυστηριώδη ερείπια του αρχαίου κόσμου. Η πιο πρόσφατη αρχαιολογική μελέτη του χώρου, όπως αναφέρθηκε από την Daily Mail, έχει αποκαλύψει αρχαία ανθρώπινα λείψανα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Stonehenge χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το Stonehenge χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο καύσης των νεκρών κυρίως ενήλικες άνδρες και γυναίκες για περίπου πέντε αιώνες, κατά τη διάρκεια και μεταξύ των πρώτων σταδίων της αρχικής του κατασκευής», ανέφερε η πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2016 στο περιοδικό Αρχαιολογία από τον καθηγητή αρχαιολογίας Mike Parker-Pearson στο University College του Λονδίνου και από τους συνεργάτες του.

Η μελέτη διατυπώνει τη θεωρία σύμφωνα με τους απανθρακωμένους σκελετούς που βρέθηκαν στο Στόουνχεντζ, στις μικρές «Aubrey Holes», που πιστεύεται ότι ήταν μέρος ενός κύκλου από πέτρες. Κάθε πέτρα φαίνεται να είναι δείκτης ταφής για ένα συγκεκριμένο άτομο.

Τα υπολείμματα αποτεφρώθηκαν σε μια περίοδο 500 χρόνων, μεταξύ 3.100 π.Χ. και 2.600 π.Χ., σύμφωνα με την ραδιοχρονολόγηση. Μετά από εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι του Stonehenge έκαναν καύσεις, αντί να θάβουν τους νεκρούς τους σε μια κυκλική τάφρο που περιβάλλει την περιοχή.

Τα οστά για πρώτη φορά αποκαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο William Hawley στη δεκαετία του 1920, ο οποίος αρχικά δεν είχε κατανοήσει τη σημασία τους .

Άλλες αποκαλύψεις για το Στόουνχεντζ τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν τη θεωρία ότι οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τις πέτρες σαν κίονες υποστηρίζοντας μια υπερυψωμένη ξύλινη πλατφόρμα κάτω από την οποία τελούσαν τελετουργίες.

Στα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή συμπεριλαμβάνεται ένας σκελετός 4.000 ετών από την εποχή του χαλκού που ήρθε στο φως τον περασμένο Ιούλιο, περίπου 15 μίλια από το σημείο. Τον Σεπτέμβριο, ένα «δεύτερο Stonehenge» μόλις ένα μίλι μακριά από το δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ανακαλύφθηκε υπόγεια. Το Stonehenge είναι πλέον κατανοητό ότι είναι μόνο ένα μέρος ενός δικτύου των αρχαίων μνημείων στη βρετανική ύπαιθρο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο