Ολυμπιακοί αγώνες

Τιμή στους ήρωες

Οι Ολυμπιακοί αγώνες, όπως και οι υπόλοιποι μεγάλοι αγώνες στους οποίους συμμετείχαν αθλητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας – οι Πανελλήνιοι – είναι μια εξέλιξη των αρχαίων νεκρικών τελετών. Οι αγώνες διεξάγοντας για την μνημόνευση των ηρώων.

Όλοι οι πανελλήνιοι αγώνες είχαν ένα κοινό: την ολυμπιακή εκεχειρία.  Άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ελλάδας απείχαν από πολεμικές πράξεις στα μέρη που γινόταν οι αγώνες. Η ιδέα της εκεχειρίας συνδέεται με τις συμφωνημένες παύσεις κατά τη διάρκεια των μαχών, οι οποίες επέτρεπαν και στις δύο πλευρές να περισυλλέξουν τους νεκρούς, να τους ενταφιάσουν και να τους τιμήσουν.

Η εξέλιξη των αθλημάτων

Το 1896, στην Αθήνα, όταν ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Α’ ανάγγειλε την πρώτη Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής, τα αθλήματα ήταν μόνο 9.
Το 1900 στο Παρίσι προστέθηκαν η ιππασία, το γκολφ, η τοξοβολία και το ράγκμπι.
Το 1904, στο Σεντ Λούις, προστέθηκε η πυγμαχία, ενώ το 1908 στο Λονδίνο, το ποδόσφαιρο.
Το 1920 στο Βέλγιο, τα αγωνίσματα ήταν 22. Στο Άμστερνταμ, 8 χρόνια αργότερα, έγινε η 1η επίσημη εμφάνιση των γυναικών.
Το 1988, στη Σεούλ, συμπεριλήφθηκε πάλι το τένις ενώ προστέθηκε και το πινγκ πονγκ. Το 1992, η Βαρκελώνη φιλοξένησε για 1η φορά το μπάντμινγκτον.
Το 1996, εκατό χρόνια μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα, στην Ατλάντα τα αγωνίσματα είχαν φτάσει τα 271. Εκεί πρωτοεμφανίστηκαν περίπου 10 αγωνίσματα, όπως είναι το ποδόσφαιρο γυναικών, το μπιτς βόλεϊ κ.α.     

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο